mayıs, 2019

11may16:0019:00Felsefe Konuşmaları: Şiir ve Felsefe16:00 - 19:00

Detaylar

Felsefe Konuşmaları
Şiir ve Felsefe
Hilmi Yavuz
11 Mayıs Cumartesi, 16:00

Peki, nedir şiir ve felsefenin arasındaki ilişki? Bu zihinsel etkinlikte, şiir ve felsefe arasında mıyız? Yoksa tarihsel kökenleri, dünya görüşü, ideolojisi ile doğa ve hakikatte mi şiir ve felsefe? Peki, bu meseleyi Türk şiiri düzleminde ele alırsak nasıl görürüz? Hilmi Yavuz, işte bu soruların ve daha fazlasının yanıtını doğu ve batı meselleriyle sentezleyip insanın kendi bilincine varışını dile getiriyor. Sadece bununla da kalmıyor, bizi Sokrates öncesi filozoflardan Herakleitos ve Parmenides’inden örneklerle dolu bir edebiyat şöleninin sıkı temellendirilmiş argümanlarıyla buluşturuyor.

Biletler 10 TL’dir, AKS gişelerinden ve biletantalya.com üzerinden temin edilebilir.

Hilmi Yavuz (1936, İstanbul) Kabataş Erkek Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne devam etti. Bir süre gazetecilik yaptı. İngiltere’de BBC’nin Türkçe bölümünde çalıştı. Londra Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. Türkiye’ye döndükten sonra çeşitli yayınevleri ve ansiklopedilerde görev aldı. Cumhuriyet, Milliyet, Yeni Ortam gazeteleri ve çeşitli dergilerde “Ali Hikmet” imzasıyla inceleme, eleştiri ve denemeler yazdı. Mimar Sinan Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.
İlk şiirleri Kabataş Erkek Lisesi’nde edebiyat öğretmeni Behçet Necatigil yönetiminde çıkan “Dönüm” dergisinde yayınlandı. Bu dönemde daha çok İkinci Yeni akımının etkisinde imgeci şiirler yazdı. Sonraki yıllarda gelenekçilikle çağdaş bir bakışı kaynaştıran, biçim ve özün dengelendiği bir düzey sergiledi. İslam mistisizmi, özellikle de tasavvuftan yararlanarak kendine özgü bir sözcük dağarcığı geliştiren Hilmi Yavuz Doğu şiirleri ile 1978 Yedi Tepe Şiir Armağanı’nı, Zaman Şiirleri ile de 1987 Sedat Simavi Büyük Edebiyat Ödülünü kazandı. Şilili şair Pablo Neruda’nın şiirlerini Türkçe’ye çevirdiği için 2004 yılında Şili Cumhurbaşkanlığı’nın özel Şeref Madalyası verildi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (2007) ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nden (2011) Fahri Doktora unvanı aldı.

Doç.Dr. M. Cihan Camcı: Lisansını ODTÜ İngilizce Öğretmenliği bölümünde, doktorasını ODTÜ Felsefe bölümünde tamamlayan Doç. Dr. Cihan Camcı, Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji bölümünde çalışmaktadır. Başlıca çalışma alanları dil felsefesi ve pragmatizm, fenomenoloji ve varoluşçuluk, sanat felsefesi, özellikle sinema ve edebiyat eleştirisi, kimlik olan Camcı’nın, pek çok yayınlanmış ulusal ve uluslararası kitap bölümü, ulusal basında yayınlanmış yorum yazıları, makalesi ve Heidegger üzerine bir kitabı vardır.

X