Bizim Sayfiyelerimiz

Antalya Kültür Sanat’ta 28 Mart 2019 tarihinde açılacak “Bizim Sayfiyelerimiz: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu’ndan Bir Seçki”adlı sergide, Türkiye’de plastik sanatların gelişimi manzara resimleri üzerinden inceleniyor.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Antalya Kültür Sanat işbirliği ile düzenlenen, Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu küratörlüğünü ve Yeşim Demir’in sergi tasarımını üstlendiği sergi 28 Temmuz 2019’a dek Antalya Kültür Sanat’ta ziyaret edilebilecek.

 

Türkiye’de resim geleneğini başlatan iki koldan biri figür, diğeri de manzaradır. İlginçtir ki, kültürel hayatımıza resim (tasvir) ve sayfiye kültürü aynı dönemde girer. Süreç içinde manzara resmi, görüneni tasvir etmekten görünene duygu katmaya doğru evrilirken; sayfiye kültürü de kendi içinde dönüşür. Mesire yerlerinde kır kahveleri, şehir merkezlerinde açık hava bahçeleri ve plajlar ortaya çıkar. Sayfiye kültürü sosyal hayat tarihinin büyük bir bölümünü oluşturur.

 

Türk resminde manzara yorumunun entelektüel gelişimini göstermek isteyen sergi, üç bölüm olarak tasarlandı. “Tabiatı Temaşadan Sayfiyeye: Boğaziçi ve Adalar” olarak adlandırılan birinci bölüm, yaşam tarzından siyasal düşünce ve kurumlara kadar tüm dünyada köklü değişimlerin yaşandığı, Endüstri Devrimi’nin sonucu olarak kentleşmenin hızlandığı, İstanbul’da şehir dışı ile bağlantıyı sağlayan düzenli vapur seferlerin başlamasıyla ressam ve edebiyatçıların sıklıkla gittiği sayfiye bölgelerine dönüşen Boğaziçi ve Adalar’ı konu alıyor.

 

Serginin Anadolu manzaralarına ayrılan “Memlekete Doğru: Türkiye’den Manzara ve Sayfiye Görünümleri” adlı ikinci bölümü, Ankara’nın başkent olması, Erken Cumhuriyet Dönemi’nin Anadolu’yu önceleyen kültür politikaları ve özellikle yurt gezilerine gönderilen ressamların etkisiyle çoğalan Ankara ve Anadolu peyzajlarını bir araya getiriyor.

 

Soyut sanattan çağdaş sanata doğru bir seçkiden oluşan “Manzaraya Farklı Bakışlar” adlı üçüncü bölüm, çok farklı dönem ve ekollere mensup sanatçıların eserlerini birlikte yorumlama olanağı sunduğu kadar, Cumhuriyet’in kültür politikalarından liberalleşmeye, II. Dünya Savaşı’ndan sonra gelişen sanat ortamı ve Paris Ekolü’ne, Halikarnas Balıkçısı’nın önderliğinde yaygınlaşan Mavi Anadolu gezilerine ve bu gezilerin Türkiye düşünce tarihine etkilerine uzanan sosyal tarih okumalarının izlerini taşıyor.

 

28 Mart – 28 Temmuz 2019 tarihleri arasında açık kalacak olan sergi, pazartesi hariç her gün 11.00 – 19.00, Perşembe günleri ise 11.00 – 21.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Tarih
28.03.2019-28.07.2019
Ziyaret Saatleri

Salı, Çarşamba, Cuma, Cumartesi, Pazar: 11:00 – 19:00

Perşembe: 11:00 – 21:00

Galeri
X