İlhan Koman: Akdeniz'e Doğru

“İnsanın kucaklaşması, sevgisi anlatılırken Akdeniz aklıma geldi. Akdeniz büyüktü, bizden bir denizdi. Kucak açmayı bu adla anlatmak istedim. Sevgiyi ve kucaklaşmayı anlatırken bir kadının bütünlüğünden yararlanmak istedim.”

 

Türk heykeltıraş ve sanatçı olarak, 20. yüzyılda dünyada modern sanatın önemli figürlerinden biri olarak kabul edilen İlhan Koman (1921-1986), Antalya’da…

AKS heykel sanatımızın büyük ustasını ağırlama hazırlanıyor.

Sanatçının 50 kadar eseriyle, yaşam serüvenine odaklanan “Akdeniz’e Doğru adlı sergi, İlhan Koman Vakfı ile işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.

Heykeltraş İlhan Koman’ın muhtelif dönemlerinden retrospektif bir seçki oluşturduklarını, ama sanatçının en önemli ve ünlü eserlerinden Akdeniz’i Antalya’yla, Akdeniz’le buluşturuyor

İlhan Koman’ın heykellerinin temel ögelerinden birinin hareket olduğunu söyleyen serginin küratörü Ömer Faruk Şerifoğlu’na göre; “İlhan Koman heykellerin esas formu, devinim halinde, mekânda kapladıkları boşluktur. Akdeniz Heykeli’nin yarısı metalden, diğer yarısı boşluktan yapılmıştır. Dolayısıyla içinde bulunduğu mekân onun organik bir parçasıdır. Akdeniz Heykeli, bu yüzden dalgalanan, titreşen, deniz kokulu bir ilahedir adeta. Onu izleyerek önünden geçen seyircinin hareketiyle rüzgârda savrulmaya başlar. 1981’de Sedat Simavi Görsel Sanatlar Ödülü’nü kazanan Akdeniz Heykeli, bir şirket binası önüne yerleştirilince İlhan Koman, heykele ayrılan yerden memnun kalmamıştır. Yakın dostu Güneş Karabuda’nın, İlhan Koman’ın görüşü olarak anımsadığı sözlerle ‘Şöyle güneyde bir Akdeniz kentinin liman girişine konsa, gelen geçen gemiler ona düdük çalsa, selam etse güzel olurdu.’ der. Ölümünün 40. yılında İlhan Koman’ın Akdeniz’ini Antalya ile Akdeniz ile buluşturmak, sanat ve gelecek adına umut verici bir duygu…”

 

İLHAN KOMAN (1921-1986)

1940’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin (İDGSA) resim bölümüne girdikten bir yıl sonra heykel bölümüne geçerek Prof. Rudolph Belling’in öğrencisi oldu. Mezun olduktan sonra 1947’de devlet bursuyla gittiği Paris’te çalışmalarını l’Académie Julian ve l’École du Louvre’de (1947-1951) sürdürdü, ilk kişisel sergisini yine burada açtı. İlk demir heykellerini 1951-1958 arasında İDGSA’da asistanlık yaptığı yıllarda üretti. Aynı yıllarda Şadi Çalık, Sadi Öziş ve Mazhar Süleymangil ile birlikte ‘Kare Metal’i kurdu. 1955 yılında André Bloc’un ‘Groupe Espace 1951’ manifestosuna katılarak Hadi Bara ve Tarık Carım ile birlikte Türk ‘Grup Espace’ını kurdu. 1957’de EXPO Fuarı’ndaki Türkiye Pavyonunda heykel yapmak üzere aldığı çağrı üzerine Brüksel’e gitti. 1958’de İsveç’e yerleşti. İsveç Uygulamalı Güzel Sanatlar Akademisi Konstfackskolan’da öğretim üyeliği görevini 1986 yılına dek sürdürdü. 1965’de iki direkli bir Baltık ticaret ve kargo gemisi olan M/S Hulda’yı alarak 1905 yapımı bu yelkenli gemiyi evi ve atölyesi olarak restore etti, 1986 yılında ölümüne dek Drottningholm’da bu gemide yaşadı ve üretti. Son döneme ait çalışmalarının çoğunluğu, anıtsal ölçekte gerçekleştirilmek üzere hazırladığı projelerinden oluşmaktadır; bu çalışmalardan bir bölümü İsveç Patent Bürosu tarafından tescil edilmiştir.

Hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda birçok sergi ve ödülle tanınan İlhan Koman’ın Stockholm’deki açık hava heykelleri, Anıtkabir rölyefleri (Ankara) ve Akdeniz Heykeli (İstanbul) gibi anıtsal eserleri dışında Moderna Museet (Stockholm), Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris (Paris), Museo J. Battle (Montevideo), Museum of Modern Art/MoMA (New York), Devlet Resim ve Heykel Müzesi (İstanbul), Palais des beaux-arts de Bruxelles, Seattle Art Museum (Seattle), TC Cumhurbaşkanlığı Huber Köşkü (İstanbul), santralistanbul (İstanbul), Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü (İstanbul) gibi önemli müze ve kurumların koleksiyonlarında önemli çalışmaları bulunmaktadır.

 

Küratör | Curator

Ömer Faruk Şerifoğlu

 

Proje Yönetimi | Project Manager
Aybüke Koçak

 

Sergi Tasarımı | Exhibition Design

Ömer Durmaz, Ahmet Dündar

 

Proje Asistanı | Project Assistant
Zeynep Kanat

 

Çeviri | Translation

Mine Şengel

 

Fotoğraf Arşivi

İlhan Koman Vakfı

 

Kurulum | Installation

Antalya Kültür Sanat

 

 

 

 

Tarih
16.05.2025-10.08.2025
Ziyaret Saatleri

Salı, Çarşamba, Cuma, Cumartesi: 11:00 – 19:00

Perşembe: 11:00 – 21:00

Pazar: 13:00 – 19:00 

Galeri
X