haziran, 2021

20haz14:0016:00Antalya Konuşmaları: Bir Kent Hakkı Olarak Kültürel Miras / Koruyabiliyor Muyuz?14:00 - 16:00

Detaylar

Çevrimiçi ortamda gerçekleşecek etkinliğimize kayıt olmak için lütfen tıklayın: https://atso.xyz/uad1V

Kaydınızı yaptıktan sonra email adresinize gelecek postadaki “Join Link” ibaresine tıklayarak program saatinde canlı yayına ulaşabilirsiniz.

Antalya Kültür Sanat’ın yeni söyleşi serisi “Antalya Konuşmaları” devam ediyor.

2020-2021 sezonunda objektifini Antalya’nın güncel sorunlarına çeviren Antalya Kültür Sanat, üç salonunda yer alan sergilerin yanı sıra, Antalya Kent İzleme Platformu iş birliği ile düzenlediği “Antalya Konuşmaları” söyleşi serisiyle kentin güncel sorunlarını kent hakkı kavramı üzerinden tartışmayı amaçlıyor.

Çevre, barınma, katılımcılık ve demokrasi, sağlık, kültürel miras, ulaşım, dezavantajlı gruplar, göçmenler gibi temel kent sorunlarını somut örneklerle tartışmayı hedefleyen Antalya Konuşmaları,  iki haftada bir pazar günleri saat 14:00-16:00 arasında çevrimiçi olarak gerçekleşecek.

Antalya Kent İzleme Platformu tarafından önerilecek konu ve konuklarla yürütülecek olan Antalya Konuşmaları’nın 20 Haziran Pazar günü gerçekleşecek “Bir Kent Hakkı Olarak Kültürel Miras: Koruyabiliyor Muyuz?” başlıklı dördüncü söyleşisine Gazeteci Yusuf Yavuz ve Prof. Dr. Gül Işın konuşmacı olarak katılacak. Konuşmanın moderatörlüğünü ise arkeolog Gökhan Tiryaki üstlenecek.

Yusuf Yavuz: Isparta, Sütçüler’de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılından itibaren pek çok dergide yayımlandı. Radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Çalışmaları pek çok oda, dernek, kurum ve kuruluş tarafından ödüllendirildi. Halen Likya’dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

Prof. Dr. Gül Işın: 1967 Ankara doğumlu ilk orta lise Ankara Koleji, Ankara Üniversitesi DTCF Yüksek Lisansını yaptı. “Bodrumkaya / Pednelissos Kalıntıları” 1990-1996, Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doktora “Patara Terracottaları” tezlerini yazdı. 2020 Ocak ayından itibaren bölüm başkanlığı görevini sürdürüyor. Arkeolojide uzmanlaştığı alanlar heykel, seramik, kült, ikonografi, dans; ayrıca “yorumlayıcı Arkeoloji” ilgili. Lykia ve Pisidia proje ekiplerinde yer aldı. Uluslararası ulusal çeşitli yayınevlerince basılmış kitap ve makaleleri var. Türkiye Bilimler Akademisi tarafından yılda iki kez basılan TÜBA-Ar dergisi editörlerinden. 2020 yılında yayına giren TRT 2 Anadolu Arkeolojisi programının metin yazarlığı ve danışmanlığını yapıyor.

Gökhan Tiryaki: Arkeolog / Antalya Kültürel Miras Derneği üyesi. 1994-2006 yılları arasında Antalya’nın farklı bölgelerindeki arkeolojik kazılarda ve 2006-2008 yılları arasında Tarih Vakfı Antalya Kent Müzesi Projesi Kent Belleği Merkezi’nde kütüphane, arşiv ve koleksiyon oluşturma biriminde geçici işçi olarak çalıştı. Kent Belleği Merkezi tarafından başlatılan Kent, Müze, Tarih Söyleşileri; Osmanlı Arşivleri’nde Antalya, Görsel Antalya Tarihi, Antalya Gazetelerinin sayısal ortama aktarılması ile Antalya Bibliyografyası adlı derlemenin yayına hazırlanması süreçlerinde yer aldı. Antalya’nın Geleceği için Umutlarımız, Korkularımız Sergisi’nin (2007) uygulama süreçlerinde bulundu. 2008’de açılan Antalya ve Deniz Sergisinin eş-küratörlüğünü üstlendi (Tarihsel Birikim). 2011’den bu yana Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümünde Dr. Öğr. üyesi olarak çalışıyor ve Elmalı İlçesi’nde arkeolojik yüzey araştırmaları gerçekleştiriyor.

//

2014 yılında Antalya Barosu içinde yerel sorunlara duyarlı bir grup hukukçunun girişimiyle kurulan ve kısa zamanda şehrin akademisyenleri, mimarları, şehir plancıları, gazetecileri gibi farklı meslek ve uzmanlık alanından çok sayıda gönüllünün katılımıyla genişleyen Antalya Kent İzleme Platformu, kent sorunlarına karşı gerek sivil farkındalık yaratma gerekse sorunların hukuk çerçevesinde halli konularında önemli bir işlev üstleniyor.

X