ağustos, 2021

13ağu19:0021:00Atölyede Antalya: Antalya'da Seralar ve Kentle Entegrasyonu19:00 - 21:00

Detaylar

Kayıt için lütfen tıklayın: https://atso.xyz/lVbON

Bir süredir Antalya’yı konu alan sergilere ev sahipliği yapan Antalya Kültür Sanat’ın Forum Antalya salonu, Antalya Bilim Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nün kentin güncel ve kritik alanlarına yeni yaklaşımlar ve çözüm önerileri getiren öğrenci çalışmalarını ağırlıyor. 29 Ağustos 2021 tarihine dek izlenebilecek sergi süresince ise “Atölyede Antalya” isimli bir konuşma serisiyle üniversitenin Mimarlık Bölümü öğretim görevlileri sergiye paralel kurgulanan söyleşilerle katılımcılarla buluşacak.

“Atölyede Antalya” konuşma serisinin üçüncüsü 13 Ağustos 2021, Cuma akşamı “Antalya’da Seralar ve Kentle Entegrasyonu” başlıklı konuşmasıyla Dr. Öğr. Gör. Hülya Aybek  ve Öğr. Gör. Ramazan Sarı’yı ağırlayacak. Konuşmanın moderatörlüğünü ise Öğr. Gör. Beste Sabır üstlenecek.

Hızla büyüyen ve kentlere göç ile şekil ve tema değiştiren dünya ülkeleri yeni problemlerin çözümlerine yönlenmiştir. Uzmanlar, mileninumun zirvedeki konuları olan enerji verimliliği, bilişim sektörünün etken faktörleri yanında akıllı kent , sürdürülebilir kent modelleri, gıda güvenliği gibi konuları da çözüm bekleyen yeni kurgularına dahil etmiştir.  Gelişmekte olan ülkeler hızlı büyüyen kentli nüfusu beslemek adına yanlış, eksik ve hiç de sürdürülebilir olmayan çözümlere gitmektedir; bu çözümler ekonomik kalkınmayı desteklememekte, doğal çevreye zarar vermekte, sosyal adaletsizlik yaratmakta, kentin ve kentlinin geleceğini tehlikeye atmaktadır. Sürdürülebilir olmayan hızlı ve üzerinde düşünülmeden çözümler kısa vadede sorunu çözüyor görülmesine rağmen uzun vadede daha büyük sorunlara zemin oluşturmaktadır. Kentlerin hızlı ve yanlış büyümesi  gıda sistemi  ve güvenliği sürdürülebilir kalkınma planlarını zorunlu kılmaktadır. Bu konuşmada Antalya ili sera yapıları ile nasıl sürdürülebilir bir kent modeli oluşturulabilir üzerine yapılan bir araştırmanın paylaşımı yapılacaktır.

Dr. Öğretim Üyesi Hülya AYBEK, Texas eyaletinde bulunan A&M Üniversitesine Lisans programından başarı ile mezun olmasının ardından Sürdürülebilirlik alanında çalışmalar yaptığı yüksek lisansını bölüm birinciliği ile tamamladı. Amerika Yeşil Binalar Konseyinin düzenlediği ve yürüttüğü sınavı başarı ile geçerek Yeşil Binalar Uzmanı ünvanına sahip oldu. Texas Valiliğinde, Parklar ve Tarihi Yapılar Koruma bölümünde Denetmen Mimar olarak bir süre görev yaptıktan sonra sağlık kurumları planlama ve tasarlama alanında ün yapmış WHR Mimarlıkta deneyimlerine devam etti. UAB’den tam burs kazanarak, Enerji Etkin Yapılar konusu üzerine devam ederek doktora eğitimini tamamladı. Türkiye ye dönerek, Okan Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde 4 sene Proje ve Sürdürülebilir Tasarım dersleri vermenin yanında çeşitli devlet kurumlarına Yeşil Binaların ve Kentlerin Plan ve Tasarımları konularında danışmanlık verdi. Çin Halk Cumhuriyeti’nde bulunan Fudan Üniversitesine bağlı Shangai İnstitute of Visual Art bünyesinde bulunan Ekolojik Mimarlık Programına Çevre-dostu Kent Tasarım dersleri vermek üzere davet edildi ve bir sene boyunca bu okulda akademik çalışmalarına devam etti. 2017 yılından itibaren Antalya Bilim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimarlık Bölümü’nde akademik çalışmalarına devam etmektedir

Öğr. Gör. Ramazan Sarı: 2012 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mimarlık bölümünden mezun oldu. Aynı yıl yapı bilimleri programında yüksek lisans eğitimine başladı. 2017 yılında “Türkiye’de küçük ve orta ölçekli mimarlık ve mühendislik firmalarında yapı bilgi modellemesi olgunluğu üzerine bir araştırma” başlığıyla yüksek lisans tezini tamamladı ve aynı yıl, aynı üniversitenin aynı programında doktora eğitimine başladı. Halen doktora eğitimi devam etmekte olup tez aşamasındadır. Mesleki hayatına 2012 yılında kendi kurduğu “Ramazan SARI Mimarlık Hizmetleri” çatısı altında başladı. 2 yıllık deneyimin ardından Siya Yapı Tasarım firmasında 1 yıl ve Artina Mimarlık firmasında da bir yıllık proje ve yapı bilgi modellemesine geçiş tecrübeleri kazandı. 2016 yılında Antalya Bilim Üniversitesi Mimarlık bölümünde araştırma görevlisi olarak akademik hayata geçiş yaptı. 2017 yılından itibaren de öğretim görevlisi olarak devam etmektedir. Antalya Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) bünyesinde  BIM Modelleme Uzmanlığı ve BIM Koordinasyon Eğitimi Sertifika Programlarının yürütücülüğünü yapmaktadır.

Beste Sabır: Şehir Bölge Planlama (YTÜ) ve Mimari Tasarım (İTU) eğitimleri sonrası İTÜ’de doktora tez çalışması devam ediyor. Araştırma konuları arasında; disiplinlerarası tasarım, kentsel pedagoji, tasarım pedagojisi, sürdürülebilir tasarım ve kalkınma, kamusal sanat gibi konular yer alıyor. İstanbul’da Mimarlık ve Kentsel Tasarım stüdyolarının yanı sıra uzun süre mimarlık ve tasarım editörü olarak XXI Mimarlık, Tasarım ve Mekan Dergisi’nde çalıştı. Radikal Tasarım Gazetesi’nde mimarlık ve kent üzerine aylık köşe yazıları üretti. 2017 yılından beri Antalya Bilim Üniversitesi’nde yarı -zamanlı öğretim üyesi olarak yer alıyor.

X