mayıs, 2017

27may21:3023:00Müziğin Sazlı Sözlü Tarihi 3: DEM TRIO ile ‘Anadolu makam geleneğine bir yolculuk’21:30 - 23:00

Detaylar

BAŞSAĞLIĞI VE DUYURU: İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölüm Başkanı Prof. Şehvar Beşiroğlu’nun vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendik. Tüm sevenlerine ve ailesine başşağlığı dileriz.
Antalya Kültür Sanat’ta 27 Mayıs Cumartesi günü saat 17:30’da gerçekleşecek Müziğin Sazlı Sözlü Tarihi – DEM Trio etkinliği, sanatçıların cenazeye katılacak olması sebebiyle 21:30’a ertelenmiştir. Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Şehvar Beşiroğlu: 2 Ekim 1965 yılında İstanbul’da doğdu. 1986 yılında Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi, Türk Müziği Devlet Konservatuvarı, Çalgı Bölümü’nde tamamladı. 1988 yılında aynı üniversitede, Türk Sanat Müziği alanında yüksek lisansını, 1994 yılında aynı alanda sanatta yeterliliğini tamamladı. Doktora sonrası çalışmalarını 1999 yılında, Amerika’daki Harvard Üniversitesi’nde tamamlayan Beşiroğlu 2005 yılında profesör unvanını aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi, Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’nda müdür yardımcılığı, Müzikoloji bölüm başkanlığı, MİAM (Müzik İleri Araştırmalar Merkezi) yönetim kurulu üyeliği ile “Müzikoloji ve Müzik Teorisi doktora programı” koordinatörlüğü görevlerini yürüttü.

DEM TRIO ile ‘Anadolu makam geleneğine bir yolculuk’, 27 Mayıs cumartesi akşamı Antalya Kültür Sanat’ta!

Antalya Kültür Sanat, ‘Müziğin Sazlı Sözlü Tarihi’ söyleşi/dinleti dizisinin üçüncüsünde DEM Trio’yu ağırlıyor. Dr. Murat Salim Tokaç (tambur ve ney), Derya Türkan (klasik kemençe), Dr. Cenk Güray (divan sazı)’dan oluşan DEM Trio, Anadolu müziğini ortaklaştıran “makam” geleneğine Türk halk müziği ve klasik Türk müziği örneklerinden bakacaklar.

Aynı kültürün çalgıları olan tanbur ve bağlama arasında zaman içinde oluşan yapay ayrılığı ortadan kaldırarak geleneksel çalgılardan oluşan bir topluluktan çıkabilecek makamsal tabanlı tını arayışları peşinde olan Dem Trio, Anadolu müzik kültürünün değişik yöresel tınılarına dair kuramsal ve pratik çalışmalarına konser ve albümlerle devam ediyor. Topluluğun ilk albümü 2008 yılında Serçeşme (The Fountain) ismiyle, ikinci albümü “Erguvan” ise 2014 yılı başlarında İtalyan Felmay Müzik firması tarafından tüm dünyada dinleyicilerle buluştu.

Anadolu müziğini tarihsel, sosyolojik, antropolojik olarak örneklerle inceleyen; makam geleneğinden çalgı ve kuram tarihine, Anadolu’da inanç ve müzik ilişkisine, zeybeklerden rebetikoya kadar bu toprakların müziğine dair pek çok konuyu ülkemizin en önemli icracılarının katılımıyla dinleyiciyle buluşturan Müziğin Sazlı Sözlü Tarihi programı Müzikolog Dr. Cenk Güray danışmanlığında hazırlanıyor.

Biletler AKS gişelerinden alınabilir.
Müziğin Sazlı Sözlü Tarihi
Konu: DEM Trio – Anadolu ‘Makam’ Geleneğine Bir Yolculuk
Konferans ve icra: Murat Salim Tokaç, Derya Türkan, Cenk Güray
Tarih: 27 Mayıs 2017, Cumartesi, 21:30
Yer: Antalya Kültür Sanat Oditoryumu
Adres: Elmalı Mahallesi Şehit Binbaşı Cengiz Toytunç Caddesi No:60 Muratpaşa | Antalya
Bilgi: +90 242 242 0 257

Dr. Murat Salim Tokaç (1969, Kırıkkale), Günümüzün önde gelen Ney ve Tanbur icracılarından biri olarak kabul edilen Dr. Murat S. Tokaç, 1992’de Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Kendisi de neyzen olan babası Dr. Turgut Tokaç tarafından 5 yaşında Ud ve Ney’e başlatıldı. 11 yaşındayken TRT Ankara Radyosu sanatçısı Selçuk Sipahioğlu’ndan kısa bir süre aldığı Tanbur derslerinden sonra hem Ney, hem Tanbur tekniğini büyük sanatkârları dinleyerek kendi kendine geliştirdi. 1991 yılında Samsun Devlet Klâsik Türk Müziği Korosu’na Ney ve Tanbur sanatçısı olarak atandı. O tarihten bu yana yurt içi ve yurt dışında solo, koroyla ve özel topluluklarla sayısız konser verdi, pek çok albüm yayınladı. Son yıllarda sadece saz eserleri repertuarından müteşekkil konserler vererek saz solistliğine yönelen Tokaç halen T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü görevini yürütmektedir.

Derya Türkan: (1973, İstanbul): İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı’ndan 1994’te kemece sanatçısı olarak mezun oldu. Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Topluluğu’nda yedi yıl süreyle misafir sanatçı olarak görev yaptı. 1991 yılında girdiği TRT İstanbul Radyosu’nda 2000 yılında kadrolu sanatçı oldu. Neyzen Kudsi Erguner’le Fransa’da yayınlanan “Chemins”(Yollar), Yunan kemençe sanatçısı Sokrates Sinepoulos ile Amerika’da yayınlanan “İstanbul’dan Mektup”, Tanburi Murat Aydemir ile klasik saz eserlerinden oluşan “Ahenk Volume/1 (1997)” ve “Ahenk Volum/2 (2006”), 2001 yılında Ermeni Düdük sanatçısı Civan Gasparyan ve Erkan Oğur’ la beraber “Fuad”, Baki Duyarlar ile “Kemenjazz” ve Cengiz Onural ve Murat Aydemir’le beraber kurdukları “İncesaz”grubu ile yaptığı 8 albümün yanısıra, Amerika’da birçok üniversitede açıklamalı konserlere, seminerlere ve derslere katılan, 2004’ten bu yana Girit’te düzenlenen “Labyrinth Musical Workshop”ta kemençe semineri veren ve pek çok film müziğine imza atan Derya Türkan, yurtiçi ve yurtdışındaki konserlerine devam etmektedir.

Doç. Dr. Cenk Güray (1973, Ankara): ODTÜ Maden Mühendisliği Bölümü’nden 1995’te lisans, 1998’de yüksek lisans, 2003’de de doktora derecelerini aldı. Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Anabilim Dalı’ndaki yüksek lisans çalışmalarını “Makam Yapılarını Yansıtan Bir Model Önerisi İçin Yapay Zeka Tekniklerinin Kullanımı” adlı tezi ile 2006’da; Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Anabilim Dalı’nda doktorasını “Anadolu’daki inanç ve müzik ilişkisinin sema-semah kavramları çerçevesinde incelenmesi” başlıklı tezi ile 2012’de tamamladı. Anadolu Müziği’nin temel çalgısı bağlamanın yeni kuşak icracıları arasında yer alan Güray’ın kuramsal araştırma alanları öncelikli olarak Anadolu Müziği Tarihi ve Teorisi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bireysel olarak ve değişik topluluklarla Türkiye’de ve İngiltere, Almanya, Yunanistan, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi çeşitli ülkelerde konserler vermiş ve atölye çalışmaları yürütmüştür. 2012 yılından bu yana Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’da öğretim üyesi olarak çalışan Cenk Güray, 2010 yılından beri de T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nde Genel Sanat Koordinatör Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

X