aralık, 2020

10ara20:0022:00Söyleşi: Yarını Yaratmak / Ferdi Akarsu, Deniz Çevikus, Atlas Sarrafoğlu, Işık Tunçel20:00 - 22:00

Detaylar

Yarını Yaratmak / Inventing Tomorrow (Yönetmen: Laura Nix, Hindistan, Meksika, Endonezya, ABD, 2018, 87′)

Bir yanda ergenlik çağının ortasında kendine güven sorunlarıyla boğuşurken öte yanda arka bahçelerinde karşı karşıya oldukları ve tüm dünyayı tehdit eden çevresel sorunlara yenilikçi çözümler öneren genç mucitlerle tanışın! Lise çağındaki bilim insanlarının uluslararası en büyük buluşması olan ISEF’e hazırlanan bu ilham verici gençlerin yolculuklarına tanıklık edin.

Yarını Yaratmak filmi gösterim günü akşamında Işık Tunçel moderatörlüğünde Ferdi Akarsu, Deniz Çevikus ve Atlas Sarrafoğlu ile tartışılacak.

Etkinliğe kayıt olmak için lütfen tıklayın: https://atso.xyz/GeTS2

Işık Tunçel: Selçuk Üniversitesi iletişim fakültesi gazetecilik bölümünden 2005 yılında mezun oldu. 2009’da aynı üniversitede yüksek lisansını tamamladı. Konya, Ankara ve Antalya Anadolu Ajansı Bölge Müdürlükleri’nde yurt muhabiri olarak görev yaptı.15 yıla yakın meslek hayatında çeşitli STK’lara basın ve iletişim danışmanı olarak hizmet verdi. Çok sayıda yayında enerji editörü olarak yazıları yayınlanmaya devam eden Tunçel; Akdeniz Üniveristesi’nde halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Ferdi Akarsu: Ferdi Akarsu uzun yıllar ulusal ve uluslararası çok sayıda sivil toplum kuruluşunda nesli tehlike altındaki türler ve tehdit altındaki doğal alanlar üzerine çalışmış bir biyolog ve uzmanlığını kuşlar üzerine yapmış bir ornitolog. Ulusal ve uluslararası birçok platformda yaban hayatı, doğa araştırmaları, ekolojik prensipler ve ekoturizm konuları üzerine çalışmaları ve çok sayıda makalesi bulunmakta. Turna kitabı, Atlas Dergisi ve Hürriyet Seyahat’teki yazılarından tanıdığımız Ferdi Akarsu aynı zamanda doğa, kültür ve biyo-kültür konularında araştırmalar yapıyor ve yazıyor. 2020 yılında yayınladığı “Yeşil – Sürdürülebilir Yaşam ve İklim” kitabı ile küresel ısınma konusunu ele alan Ferdi Akarsu, çalışmalarında insanın gündelik faaliyetlerinde ve kentsel uygulamalarında sürdürülebilirliğe yönelik yöntemleri araştırıyor.

Deniz Çevikus: 12 yaşında, İstek Kemal Atatürk Ortaokulu’nda 8. sınıfa devam eden bir iklim aktivisti. İklim krizini araştırmaya Greta Thunberg’in etkisiyle 2018’de başlayan Deniz Çevikus, 90 haftaya yakın bir süredir her cuma günü iklim için okul grevi yapıyor. Son aylarda pandemi nedeniyle grevlerini yine sokakta ama sosyal mesafeye uygun şekilde kontrollü olarak gerçekleştiriyor. Bugüne dek İstanbul Bienali, Sinop Bienali, EcoFest Marmaris gibi etkinliklerde konuşmalar yaptı, çeşitli belgesellerde yer alarak iklim krizine dikkat çekti. ÇYDD, Greenpeace, Buğday Derneği, Simurg Derneği, Ekoloji Birliği, Yeşil Düşünce Derneği, Yenibirlider Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği konferanslara ve etkinliklere katılarak aktivizm hikayesini anlattı. Pandemiden önceki dönemde pek çok ilkokul, lise ve üniversitede çevre etkinliklerine ve konferanslara katıldı. Türkiye’deki medya organlarının yanı sıra The Guardian, Huffington Post gibi yayınlarda ve ABD, İngiltere, Brezilya, Avustralya, İsveç, Norveç gibi ülkelerin medyasında aktivizm hikayesiyle yer aldı. Dünya çapında çok okunan kitaplar listelerine giren Asi Kızlara Uykudan Önce Hikayeler serisinin Türkiye versiyonunda hikayesi anlatılan 100 “asi kız”dan biri oldu. 2020 Mart ayında Antalya’da yapacağı TEDx konuşması pandemi nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

Atlas Sarrafoğlu: Atlas Sarrafoğlu 13 yaşında iklim aktivisti. 11 yaşında Greta Thunberg’i duyduğu zaman iklim krizinin ciddiyetini fark edip bunu herkese duyurmak için Türkiye’de başlattığı Fridays For Future hareketi ile grevler organize etmeye başladı. Pandemi başlangıcına kadar okullara gidip öğrencilere, zirvelerde toplantılara katılarak herkese iklim krizini anlatıyordu. Şimdi de online etkinliklerde yer alıyor. Uluslararası iklim platformunda da Türkiye’den sesini duyuruyor. 2020 WWF Küresel Gençlik ödülünü aldı. Yeşil Gazete’de uluslararası hareketlerden iklim aktivistleri ile röportaj serisi, GQ dergisinde Gezegen B Yok köşesinde iklim krizini yazıyor.

X